Ahoj všem! Poslední dobou se snažím jíst trošku zdravěji, ale narazil jsem na problém – vůbec netuším, jak zjistit, kolik kalorií má to, co jím. Jasně, na obalech to někdy je, ale co když vařím doma? Nebo když si dám něco v restauraci? Díky předem za jakékoliv tipy, rád se učím!
Pizza byla dlouho moje slabost a přiznávám, že jsem si ji během diety dost odpíral. Jenže díky informacím z FoodFitCoach jsem pochopil, že i pizza může mít své místo ve zdravém jídelníčku – když víš, jak na to. Klasická pizza margherita má zhruba 220–270 kalorií na 100 gramů, přičemž jeden běžný kus (asi 150 g) dodá přibližně 350–400 kcal. Obsah tuku závisí na sýru a těstu – bývá to kolem 8–12 gramů, sacharidy okolo 30 g, a bílkoviny často překvapí (hlavně díky sýru) – cca 10–12 g. Pizza také obsahuje vápník, vitamín B12, trochu vitamínu A a samozřejmě sodík. Když si pizzu připravuju doma, dávám si pozor na těsto – používám celozrnnou mouku nebo kváskové těsto, přidám hodně zeleniny, méně sýra a kvalitní rajčatovou omáčku. A světe div se, chutná to výborně a zároveň nemám pocit, že hřeším. Pizza už pro mě není „junk food“, ale plnohodnotné jídlo, když se připraví s rozumem. A i když si dám občas klasiku z pizzerie, nedělám si výčitky – raději si ji vychutnám, jím pomalu a dám tělu, co potřebuje. Takže pokud milujete pizzu stejně jako já – není důvod se jí vzdávat. Stačí vědět, co jíte a z čeho to je.