ADVERTISE HERE FOR JUST $8 PER MONTH OR $100 PER YEAR

You are not logged in. Would you like to login or register?

5/15/2025 4:58 am  #1

Jak zjistit, kolik má jídlo kalorií?

Ahoj všem! Poslední dobou se snažím jíst trošku zdravěji, ale narazil jsem na problém – vůbec netuším, jak zjistit, kolik kalorií má to, co jím. Jasně, na obalech to někdy je, ale co když vařím doma? Nebo když si dám něco v restauraci? Díky předem za jakékoliv tipy, rád se učím! 

5/15/2025 5:53 am  #2

Re: Jak zjistit, kolik má jídlo kalorií?

Pizza byla dlouho moje slabost a přiznávám, že jsem si ji během diety dost odpíral. Jenže díky informacím z FoodFitCoach jsem pochopil, že i pizza může mít své místo ve zdravém jídelníčku – když víš, jak na to. Klasická pizza https://foodfitcoach.cz/kaloricke-tabulky/pizza/ margherita má zhruba 220–270 kalorií na 100 gramů, přičemž jeden běžný kus (asi 150 g) dodá přibližně 350–400 kcal. Obsah tuku závisí na sýru a těstu – bývá to kolem 8–12 gramů, sacharidy okolo 30 g, a bílkoviny často překvapí (hlavně díky sýru) – cca 10–12 g. Pizza také obsahuje vápník, vitamín B12, trochu vitamínu A a samozřejmě sodík. Když si pizzu připravuju doma, dávám si pozor na těsto – používám celozrnnou mouku nebo kváskové těsto, přidám hodně zeleniny, méně sýra a kvalitní rajčatovou omáčku. A světe div se, chutná to výborně a zároveň nemám pocit, že hřeším. Pizza už pro mě není „junk food“, ale plnohodnotné jídlo, když se připraví s rozumem. A i když si dám občas klasiku z pizzerie, nedělám si výčitky – raději si ji vychutnám, jím pomalu a dám tělu, co potřebuje. Takže pokud milujete pizzu stejně jako já – není důvod se jí vzdávat. Stačí vědět, co jíte a z čeho to je.

Board footera